Ski- en snowboardwedstrijden

Skiwedstrijden

Veel verschillende soorten skiën worden beoefend in wedstrijden en competities. De onder genoemde soorten van skiën zijn gesanctioneerd door de FIS (International Ski Federation) en USSA (U.S. Ski & Snowboard Athletes). Dit zijn internationale overkoepelende sportbonden voor verschillende wintersporten. Vele ski stijlen hebben een eigen wereldbeker en doen mee aan de Olympische Winterspelen.

Alpineskiën: onder Alpine skiën vallen meerdere onderdelen. Zo heb je slalom, bergafwaarts, grote slalom, supergrote slalom (Super-G), een combinatie van slalom en bergafwaarts en para-alpine skiën. Het laatste is Alpineskiën voor atleten met een handicap. Er zijn ook wedstrijden waarbij meerdere van deze soorten gecombineerd worden. Deze combinaties heten altijd een Super Combined wedstrijd, ongeacht welke soorten skiën gecombineerd worden. Bij al deze wedstrijden is het de bedoeling om zo snel mogelijk de finish te bereiken.

Freestyle skiën: deze vorm van wedstrijd skiën gaat om trucs en stunts zo goed mogelijk uit voeren. Onder freestyle skiën valt mogul skiën, aerials, ski cross, half pipe en slopestyle. Deze vorm van competitie skiën is al populair sinds 1950 en wordt gedaan in de Olympische Winterspelen. Het is de bedoeling dat de skiër zoveel mogelijk luchtsprongen, flips en spins en andere trucs uitvoert in de afdaling. Ook kunnen hierbij rails en dergelijke worden gebruikt. Je kunt punten scoren op hoogte van je sprongen, originaliteit en kwaliteit van je trucs.

Gecombineerd Nordic: dit is een combinatie van langlaufen en skispringen. Het doet mee aan de Olympische Winterspelen en hebben een eigen wereldbeker bij FIS. De eerste grote wedstrijd van gecombineerd Nordic werd gehouden in 1892 in Oslo. Het deed voor het eerst mee aan de Olympische Winterspelen in 1924. Ook binnen deze vorm van skiën heb je weer meerdere vormen van gecombineerd Nordic. Voorbeelden zijn Individueel Gundersen, Nordic Combined Triple en verschillende teamwedstrijden. In de Olympische Winterspelen worden sprint K120 individueel, skispringen K90 (70 meter) en Team/4×5 km gedaan.

Langlaufen: bij langlaufen heb je een grote verscheidenheid aan lengtes van langlaufraces. Deze wedstrijden worden gehouden op goedgekeurde, geprepareerde pistes die zijn ontworpen voor klassiek skiën en freestyle evenementen. Onder langlaufen vallen ook langlauf ski marathons, en ski oriënterende evenementen. Ook heb je een biatlon, waarin een combinatie van langlaufen en schieten wordt beoefend.

Skispringen: hierbij is het de bedoeling om zo ver mogelijk van een schans af te springen. Om dit te kunnen moet je zo aerodynamisch efficiënt mogelijk zijn. De eerste competitie in ski springen werd gehouden aan het eind van de 19e eeuw in Noorwegen. Een aantal jaren later verspreidde het zich over de rest van Europa en Noord-Amerika. Hoe verder de skiër weet te springen, hoe meer punten deze verdiend. Ook wordt hierbij gekeken naar onder andere de stijl en wind condities. Een ski springer krijgt twee kansen om te springen.

Snelheid skiën: deze vorm van skiën komt uit 1898 met officiële documentering uit 1932. Hierbij ging Leo Gasperi 89 mijlen per uur. De sport werd goedgekeurd door FIS in de jaren 60 en werd een demonstratie Olympische sport in 1992. Bij deze vorm van skiën is het de bedoeling om in een rechte lijn de berg af te gaan en hierbij zo’n hoog mogelijke snelheid te behalen. Er zijn twee soorten wedstrijden: het proberen te breken van een al bestaand record of het snelste zijn van de deelnemers in de competitie zelf. De meeste snelheidsskiërs gaan harder dan 250 kilometer per uur.

Telemark skiën: deze vorm van skiën is vooral gefocust op carven. Het is origineel een combinatie van langlaufen, Alpineskiën en skispringen. World Cup Telemark komt in drie divisies: classic, sprint classic en parallel sprint. Tot 1995 was het racen in Telemark skiën geregeld door de International Telemark Federation (ITF). Hierna werd Telemark skiën officieel herkend door de FIS (Federation International de Ski Telemark committee).

Snowboard wedstrijden

Er zijn meerdere snowboard wedstrijden. Een aantal van de grootste zijn Air & Style, de X-trail Jam, Burton Global Open Series, Shakedown, FIS world championships, FIS World Cup, de Winter X Games en de Winter Dew Tour. Het snowboard tijdschrift Snowboarder Magazine heeft de wedstrijd Superpark in het leven geroepen in 1996. Hier doen meer dan 150 leden van de top van de wereld aan mee om freestyle snowboarden te verbeteren. Het is een van de meest progressieve terreinen ter wereld.

De United States of America Snowboarding Association, of korter gezegd USASA, houdt snowboard wedstrijden in drie verschillende divisies: alpine, freestyle en boardercross. Onder alpine valt grote slalom en slalom. Freestyle is op de piste zelf (slopestyle) of op een half pipe. Bij boardercross moeten de deelnemers zo snel mogelijk naar beneden door een lastig parcour. Degene die als eerste beneden is wint.

De eerdergenoemde FIS World Cup is een jaarlijkse snowboard wedstrijd dat is opgericht in 1994. Ook hier zijn de onderdelen verdeeld in divisies: grote slalom en slalom (parallel), half pipe, big air en slopestyle (AFU) en Snowboard cross. Het enige onderdeel dat echter sinds 1994 elk jaar terug komt is de half pipe. Dezelfde divisies zijn ook te zien in de FIS World Championships, dat is begonnen in 1996 en nu elk oneven jaar terugkomt. In beide wedstrijden nemen zowel mannen als vrouwen deel.

In 1998 deed het snowboarden voor het eerst mee aan de Olympische Winterspelen. In dit jaar waren er twee divisies voor zowel mannen als vrouwen: grote slalom en half pipe. In 2002 werd grote slalom vervangen door parallelle slalom, een versie van slalom waarbij er twee deelnemers tegen elkaar racen. In 2006 werd de snowboard cross toegevoegd aan het programma. Dit is eigenlijk hetzelfde als boardercross. De deelnemers moeten zo snel mogelijk een berg vol obstakels af. In 2014 kwam slopestyle nog bij het rijtje, samen met parallelle slalom.

Snowboarders hebben een erg eigen subcultuur. Doordat ze vinden dat snowboarden moet gaan om plezier, vriendschap en kwaliteit van het snowboarden zijn er een aantal “anti-wedstrijden” in het leven geroepen, zoals bijvoorbeeld the Holy Oly Revival, the Nate Chute Hawaiian Classic en het origineel the World Quarterpipe Championships en de Grenade Games.