Skiën en snowboarden in Rijnmond

Rijnmond is het gebied waar de Rijn in de Noordzee uit komt. Het is daarnaast ook de monding van de Maas. Het is voornamelijk gelegen rond Rotterdam en wordt daarom ook wel Stadsregio Rotterdam genoemd. Samen met Europoort en Botlek behoort dit tot het meest geïndustrialiseerde deel van de Randstad. Deze plaatsen liggen allemaal in de provincie Zuid-Holland. Dit is een regio in het westen van Nederland met een populatie van meer dan 3.6 miljoen. Het is de dichtstbevolkte provincie van Nederland, en daarmee een van de dichtstbevolkte plekken ter wereld.

Met 1.320 kilometer aan rivier is de Rijn de grootste rivier die naar het westen stroomt in Europa. De Boven-Rijn, zoals de Rijn wordt genoemd vanaf de grens, splitst zich op in onder andere de Waal en de IJssel. De Waal is hiervan de grootste aftakking en neemt twee derde van het water met zich mee. Een andere aftakking is de Kromme Rijn, die aftakt bij Wijk bij Duurstede. Deze mondt uiteindelijk uit als de Oude Rijn. De Neder-Rijn vormt de Lek, die uiteindelijk de Nieuwe Maas vormt samen met de Noord.

Ondanks dat de Rijn de Noordzee niet bereikt onder deze naam, bepaalt hij wel de naam van de monding. In de regio is echter ook de monding van de Maas. Er zijn 27 gemeenten in de Rijnmond. In september van 2013 woonden er ongeveer 1.2 miljoen mensen in de regio. Het bestaat dan ook uit vele sub regio’s, namelijk Rotterdam, Waterweg-Noord, B-driehoek, IJsselmonde, Oost en Voorne-Putten.

Skiën en snowboarden rond Rijnmond

In en rond Rijnmond zijn er vele ski- en snowboard gelegenheden. Deze skigelegenheden zijn voornamelijk bedoeld als voorbereiding op de wintersport. Door even te oefenen voordat je echt een berg opklimt is het makkelijker om het weer onder de knie te krijgen, zeker als je een jaar niet hebt geoefend. Maar natuurlijk zijn deze ski- en snowboard gelegenheden ook beschikbaar voor de mensen die de sport het hele jaar lang willen beoefenen.

Vrijwel alle indoorbanen zijn voorzien van indoor borstelbanen. Dit zijn lopende banden op een bepaalde helling. Meestal zijn deze banden bedekt met kunstgras. Doordat de banden van onder naar boven glijdt kan je eeuwig naar beneden blijven gaan. Ook is het vaak mogelijk om een oefenpaal over de band te leggen, zodat je iets hebt om je aan vast te houden. Zeker voor beginnende wintersporters is dit een hele fijne ervaring. Voornamelijk ook omdat de helling van de band en de snelheid van de band zelf in te stellen zijn. Hierdoor word je niet verrast door een plotselinge steile helling op de piste.

In Rotterdam zelf is er een indoor ski- en snowboard centrum genaamd Indoor Ski & Snowboard R’dam (Folkert Elsingastraat 11). Dit centrum heeft een indoorbaan van vijf tot zeven meter, bekleed met kunstgras. Hier kan je met twee mensen tegelijk op. Doordat de band onder je door naar boven glijdt heb je een eindeloze piste. De helling en snelheid kunnen worden aangepast aan je niveau. Indoor Ski & Snowboard R’dam heeft drie indoorbanen beschikbaar.

Ook buiten Rotterdam zijn er genoeg indoorbanen beschikbaar. Zo heb je Holland Indoor Sport in Spijkenisse (Einsteinweg 6), Snowworld Zoetermeer (Buytenparklaan 30), Ski & Snowboard Xperience in Boskoop (Sportlaan 1) en nog vele meer. Al deze ski- en snowboardcentra bieden genoeg indoor borstelbanen om op te kunnen oefenen voor wintersport. Bij deze centra hoef je over het algemeen ook niet zelf het ski- of snowboard-materiaal mee te nemen, maar is hier gewoon te huren. Door voor de wintersport te oefenen op een indoorbaan sta je niet alleen steviger in je (ski)schoenen op de piste, maar wordt de voorpret ook extra aangewakkerd!

Beste tijd om te skiën in Europa

Het is erg belangrijk om de goede tijd van het jaar te kiezen om te gaan skiën. Dit komt doordat er voor een goede wintersport ervaring er genoeg sneeuw moet liggen, er genoeg mensen moeten zijn maar ook niet te veel mensen. De meeste mensen in Europa openen aan het eind van november en sluiten in het midden tot laat april. De uitzondering hierop is een resort in Finland, wat openblijft to juni. Om voor zoveel mogelijk sneeuw te gaan is het echter altijd het beste idee om zo vroeg mogelijk te gaan.

Het voordeel aan wat later in het seizoen gaan zijn echter de prettige temperaturen. Later in het seizoen zijn de dagen langer en heb je meer kans op de zon. Door de langere dagen blijven in veel gebieden ook de liften langer open, waardoor je dus meer piste plezier hebt in één dag. Ook is de après-ski langer bezig door de langere dagen, en kan je door tot in de late uurtjes.

Qua geld is het erg verschillend door hele het seizoen heen wat je betaalt. De prijzen kunnen tijdens Kerst en Oud & Nieuw wel twee keer zo hoog zijn dan normaal. Ook tijdens de schoolvakanties, zoals de kerstvakantie en de krokusvakantie, zijn de prijzen een stuk duurder. Als het lukt om deze periodes te vermijden, doe dit dan vooral. Het is niet alleen goedkoper, maar vaak ook een stuk rustiger op de pistes wat voor betere sneeuw en minder overlast van andere piste gebruikers zorgt. Januari geeft de beste deals voor de meeste Europese ski resorts.

In januari is het niet alleen het goedkoopst, maar over het algemeen ook het rustigst. Er zijn minder skiërs op de piste door de dure afgelopen feestdagen. Hierdoor heb je geen rijen voor de skiliften en minder kans op ongelukken op de piste. Ook zullen de meeste restaurants rustiger zijn, wat de ervaring alleen maar verbeterd natuurlijk.

Hoe later in het seizoen je op wintersport wilt gaan, hoe goedkoper het over het algemeen wordt, zeker na de krokusvakantie. Als je echter laat in het seizoen wilt gaan is het handig om een zo hoog mogelijk gebied uit te kiezen. Met een hoogte van 2000 meter of meer ben je altijd verzekerd van sneeuw, ook later in het seizoen. Ook zijn gebieden die zich bevinden op gletsjers een goede keuze mocht je rond maart-april op wintersport willen. Een aantal geschikte gebieden hiervoor zijn Riksgransen in Zweden, Zermat in Zwitserland of Val Thorens in Frankrijk.

Mocht je dus verzekerd willen zijn van goede piste- en sneeuwkwaliteit is het verstandig om of vroeg in het seizoen te gaan, waarvoor januari de goedkoopste en rustigste maand is, of om een hoog gebied uit te zoeken. Zit je krap bij kas en maakt de sneeuw niet zo veel uit is het in ieder geval verstandig om buiten de schoolvakanties om te boeken. Hierdoor voorkom je torenhoge prijzen.