Voorbereiding voor skiën

Een skivakantie is natuurlijk iets om naar uit skiën te kijken. Je wilt dan ook met zo min mogelijk naar je vakantieadres afreizen. Door een goede voorbereiding kan je zorgen dat de vakantie nog leuker en soepeler verloopt. In deze tekst bespreken we een aantal dingen waar je aan moet denken voor je op vakantie gaat. Terwijl je met deze zaken bezig gaat zal je al een hoop voorpret ervaren.

Reisverzekering

Een goede reisverzekering is voor ieder vakantie belangrijk maar zeker voor een skivakantie. Er kan namelijk van alles misgaan tijdens zo’n vakantie en dan wil je wel goed verzekerd zijn. De Nederlandse Skivereniging is al vanaf 1978 bezig om jou een goede verzekering te bezorgen. Door de jarenlange ervaring kunnen we stellen dat de Nederlandse Skivereniging als de beste weet wat een goede verzekering inhoudt. Bekende wintersporters als Nicolien Sauerbreij rekenen niet voor niets als jarenlang op de doorlopende reisverzekering van de Nederlandse Skivereniging. Voor leden van de vereniging is de doorlopende reisverzekering al vanaf 2 euro 50 per maand af te sluiten.

De basisdekking van deze verzekering is zeer uitgebreid. Je kunt kiezen voor een dekking in alleen Europa of in de hele wereld. Vervolgens ben je voor reizen van maximaal 90 aaneengesloten dagen zeer goed verzekerd. Je bent onder andere verzekerd voor zorgkosten, personenhulp en rechtsbijstand. In het geval van wintersport heb je ook buiten de piste dekking. De doorlopende reisverzekering van de Nederlandse Skivereniging is niet alleen geldig op wintersport maar ook voor je zomervakantie. De reisverzekering kent geen eigen risico, dit is wel zo voordelig.

Andere voordelen van de doorlopende reisverzekering zijn bijvoorbeeld dat kinderen gratis zijn meeverzekerd. Wanneer je een kind onder de 10 jaar aanmeldt bij deze reisverzekering, zal dit kind tot zijn 21e verjaardag gratis zijn meeverzekerd. De doorlopende reisverzekering is bovendien erg flexibel en dus aan te passen aan je eigen wensen. Wanneer je bent verzekerd kun je de verzekering naar eigen inzicht aanpassen. Ook kun je 24 uur per dag hulp krijgen vanuit de alarmcentrale. Door deze goede reisverzekering af te sluiten kun je al met al met een gerust hart op vakantie.

Veiligheid

Wanneer je op wintersport gaat wil je natuurlijk wel zo veilig mogelijk kunnen skiën of snowboarden. In de voorbereiding op je vakantie kun je hier rekening mee houden door ten eerste een goede uitrusting te kopen. Een goede skibroek en helm zijn hierbij erg belangrijk. Zeker een helm kan eventueel grote ongelukken voorkomen. Op vakantie zelf is het belangrijk om verantwoorde keuzes te maken. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je als onervaren skiër geen zwarte piste moet
proberen maar dit spreekt eigenlijk voor zich. Een ander belangrijk aspect wat betreft veiligheid is dat je fit aan de skivakantie moet beginnen. Hoe je dat doet bespreken we hieronder.

Fitheid

Iedere winter gaan er ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport waarvan de meesten niet getraind zijn. Dit is niet verstandig omdat er tijdens het wintersporten best veel van je lichaam wordt gevraagd. Wanneer je aan het skiën of snowboarden bent, gebruik je hele andere spieren dan bij je dagelijkse activiteiten of andere sporten. De Nederlandse Ski Vereniging heeft gelukkig een programma ontwikkeld waarmee je wel fit aan je wintersport kunt beginnen. Dit programma heet SneeuwFit en is gericht op het vergroten van je spierkracht en uithoudingsvermogen. De spierkracht van spieren die je tijdens de wintersport nodig hebt, wordt door SneeuwFit gericht vergroot waardoor je minder kans hebt op blessures tijdens je wintersportvakantie.

SneeuwFit is een onlinetraining voor wintersporters. De training wordt begeleid door Humberto Tan en een fysiotherapeut. De trainingen duren een half uur per keer en kunnen wanneer je wilt worden gevolgd. In totaal bestaat het online trainingsprogramma uit minimaal 10 trainingen. Van deze 10 trainingen zijn er 5 uniek en deze moeten dus minimaal 2 keer worden uitgevoerd. Iedere training dient 2x gedaan te zijn voor je naar de volgende training kunt gaan. Wanneer de volgende training nog te zwaar blijkt te zijn kun je terug naar de vorige training. SneeuwFit begint met training 1, dit is de zogeheten basistraining.

Een onlinetraining is natuurlijk erg handig maar voor veel mensen misschien te vrijblijvend. Daarom is het ook mogelijk om een SneeuwFit training te volgen bij een vereniging. Op deze manier tref je voorbereidingen met een vaste groep aanstaande wintersporters. Dit samen sporten is heel gezellig en bovendien motiverend. Het volgen van een SneeuwFit training bij een vereniging verhoogt bovendien de voorpret nog verder.

Naast de reguliere SneeuwFit binnen trainingen bieden een aantal wintersportverenigingen ook nog buitentrainingen. Deze trainingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit wandelen en hardlopen. Dit wordt dan gecombineerd met het onderweg doen van de SneeuwFit oefeningen. De wintersportverenigingen die SneeuwFit trainingen aanbieden zitten door het hele land. Er is dus altijd een vereniging waar je voor jouw wintersportvakantie kunt trainen in de buurt.